Informatie
Holterman Shipyard
Holterman's nieuwste: De innovatieve 20m Xtreme-60 gaat te water begin 2024

Mei, 2023

Holterman's nieuwste: De innovatieve 20m Xtreme-60 gaat te water begin 2024

De Nederlandse scheepswerf Holterman voegt een nieuwe 60-voeter (20 meter) toe aan het Xtreme yachts assortiment van flexibele, multifunctionele motorjachten. Er wordt al flink gebouwd aan de eerste Xtreme-60, die comfortabel tussen de bestaande Xtreme-54- en Xtreme-78-modellen past, met haar imposante lijnen, trawlervensters en gestroomlijnd profiel.
De constructie van de romp is al voltooid en de focus verschuift nu naar het werk aan de bovenbouw. Het ontwerp van Bernd Weel vraagt om complexe vormen en veel rompopeningen om natuurlijk licht naar binnen te laten stromen. In het late voorjaar worden de twee delen samengevoegd en gaat de boot voor afbouw naar de hypermoderne scheepswerf van Holterman in Meppel.

"Toen we met ons project bij Holterman aankwamen, hadden we een heel goede connectie", zegt de ervaren jacht eigenaar achter de eerste Xtreme-60, die een eerste cruise naar Noorwegen plant. "Toen we de ramen zagen van de trawler op de grotere Xtreme en de mogelijkheden voor het voordek, waren we weg van het concept. Ook het binnenvolume van de boot is enorm."
Ontwikkeling van de Xtreme-60 is tot stand gekomen dankzij de grotere Xtreme-78, met zijn royale buitenruimte. Het lange achterdek is ontworpen om zowel in de schaduw als in de zon te loungen en biedt voldoende ruimte voor entertainment. Brede gangboorden, weggestopt achter diepe, veilige verschansingen, die uit lopen naar een stijlvolle lounge op het voordek. Een borreltafel en twee zitbanken in matwitte Sunbrella-stof vormen de perfecte plek voor een perfecte zonsondergang, en er is ook een groot naar voren gericht zonnedek. Opengewerkte verschansingen bieden zicht op het glinsterende water beneden en vergemakkelijken de afmeerprocedures.
Aan de andere kant van de boot bevindt zich een heerlijk flexibele beachclub. Wanneer de spiegel gesloten is, is een diepe, gevoerde zitting een uitstekende plek om te ontspannen . Maar een hydraulisch bediend paneel opent ook een diepe lazarette, voor het opbergen van waterspeelgoed, duikuitrusting, fietsen of andere uitrusting. Het zwemplateau kan worden neergelaten om gemakkelijker toegang tot de zee te krijgen, en doet ook dienst als lift- en opslagpunt voor een tender tot 5,5 m LOA.

"Het ontwerp-DNA is heel typerend voor Xtreme", zegt Weel. "We hebben ons gericht op deze sculpturale oppervlakken die reflecties en schaduwen creëren. Voor de X-treme 60 hebben we ons gefocust op lange ononderbroken lijnen die echt diepte creëren. Het “Thumblehome” ontwerp van de romp, maakt de X-treme 60 extra elegant. Al het glas is verbonden en wikkelt zich rond de salon. Er zijn slechts drie grote glasoppervlakken.”
Volledig interieur naar wens van de eigenaar
De Xtreme-60 is ontworpen, als een door de eigenaar beheerd jacht, en is volledig overgegeven aan luxe accommodatie ontworpen door Kitty van der Kamp. Het hoofddek is een enkele, grote open salon, met rondom beglazing en een brede verbinding met het zit- en eetgedeelte op het achterdek. Met een luxe kombuis, comfortabele banken en gezellig binnen dineren is dit het hart van het jacht.

Een halve trap naar voren ligt het half gedeelde stuurhuis, met uitstekend zicht aan alle zijden en zicht naar achteren. Op dit eerste model is het benedendek geconfigureerd als een enorme mastercabine over de volle breedte van het schip, met veel opbergruimte, een bureau en een kaptafel. Een weelderig bemeten ensuite doucheruimte met aparte wastafels voor hem en haar en een grote inloopdouche.
Verder naar voren is een gezellige tv-lounge, verlicht door grote ramen in de romp en een dakraam boven het hoofd - een belangrijk verzoek van deze eerste eigenaar. In de boeg ligt een zeer goed ingerichte tweepersoonskamer met toegang tot een tweede badkamer, welke tevens dienst doet als dagtoilet. Het interieur ontwerp maakt gebruik van een reeks natuurlijke tinten en materialen om een verfijnde, eigentijdse uitstraling te creëren.

"Binnen de Xtreme-60 is er veel ruimte in de romp", legt van der Kamp uit. “Hierdoor is er plaats voor twee zeer ruime slaapcabines en twee badkamers. Het ontwerp is zo open mogelijk, doordat de ramen op het benedendek van voor naar achter lopen. Zo haal je buiten naar binnen. En omdat er veel licht naar binnen komt, hebben we gekozen voor donkere kleuren – grijstinten en taupes.”
Technisch flexibel
Het vermogen wordt geleverd door twee efficiënte Volvo Penta D6-300hp-motoren, die een kruissnelheid van 8 knopen of 11 knopen volgas kunnen halen. Gecombineerd met een brandstoftank van 5.000 liter levert deze betrouwbare opstelling een avontuurlijke actieradius op van zo'n 1.100 zeemijl. Comfort op zee en voor anker wordt gegarandeerd door een geavanceerd DMS-stabilisatiesysteem.

Wanneer begin 2024 het jacht wordt afgeleverd, zal de eerste Xtreme 60 naar het noorden varen, maar de boot kan ook worden aangepast voor gebruik in warm water, en er is altijd de mogelijkheid om accommodatie voor de bemanning toe te voegen in de spiegelruimte of om de benedenlounge om te toveren tot een derde hut. Zoals altijd is bij Holterman elk project uniek.

"We weten dat verschillende eigenaren verschillende dingen willen van hun Xtreme-jacht", zegt Robbert Holterman. “Als klein, ervaren team kunnen we ontwerpen snel en efficiënt op maat maken. We nemen de tijd om onze klanten te leren kennen, zodat ze, tegen de tijd dat hun droomboot te water wordt gelaten, al lid zijn van de Holterman Yachts-familie.”

Wilt u nog meer de hoogte gehouden worden van de voortgang van de jachten?

Volg ons dan op Instagram: @_xtremeyachts en @holtermanshipyard.

Daarnaast zijn we ook actief op Facebook en Linked-In!